L’auditori de la Facultat ja estava quasi bé ple, fins i tot, mitja hora abans que és produís l’acte més important de les Jornades. Els estudiants anaven arribant a la sala i es barallaven pels millors seients.
En uns minuts, els conferenciants que en aquell moments entraven per la porta, es veien envoltats per un massiva pluja de flaixos. Centenars de fotografies es feien en aquell moment i el més buscat semblava ser el representant de WikiLeaks. El breu discurs introductori de Montserrat Filló silenciava l’aldarull generat pels presents.
Els primers premis eren pels estudiants de Blanquerna. Pío Vergès i Max Larruy eren els més guardonats i els seus companys presents a la sala, aplaudien amb fervor per donar-los l’enhorabona. Seguidament, gran quantitat de persones van abandonar la conferència deixant alguns espais buits.
Seguidament, el vicedegà de la universitat Joan Sabaté López, exposava el seu discurs i exaltava la participació de Julian Bravo en l’àmbit de la publicitat, concedint-li el Premi Extraordinari Blanquerna. L’emotiu discurs finalitzava rendint tribut al convidat citant : “ te debemos más que un premio”.
El recent guardonat va iniciar el seu discurs amb dificultats com a conseqüència de l’emoció pel seu reconeixement. Un discurs dens però molt complet, on feia una explicació sobre l’evolució de la publicitat, els valors transmesos per aquesta i la implicació de la dona en el món laboral de la comunicació. El ponent va donar per finalitzat el seu discurs, i la seva complicitat amb el públic va ser tal, que va rebre una llarga ovació.
Un altre professor de la facultat va ser l’encarregat de dirigir el discurs posterior d’un premiat. El llicenciat en sociologia de la comunicació Joan Sabaté i Salazar va justificar les raons per les quals, WikiLeaks era la guanyadora del Premi Blanquerna de Comunicació. Joan Sabaté compartia les claus de l’èxit del premiat tot dient: “premiamos a WikiLeaks por su poder democratizador i por defender la transparencia del periodismo” . En aquell precís moment un cúmul de gent va retornar a la sala per tal de no perdre’s ni una paraula del representant de l’organització.
El convidat Kristinn Hrafnsson, representant del WikiLeaks des de setembre de 2010, iniciava el seu discurs, agraint l’important premi de la universitat. També lamentava la falta d’assistència del creador de l’entitat, Julian Assange. L’evolució del seu discurs va orientar-se a l’exemplificació d’algunes accions de WikiLeaks com per exemple la publicació d’un vídeo de l’assassinat de periodistes a Bagdad al juliol de 2007. Finalitzant el seu discurs, va aconseguir fer riure a la gent donant les gràcies en castellà i disculpant-se posteriorment per la seva dicció.
Finalment, el degà Miquel Tresserres va tancar l’acte donant les gràcies als convidats i als estudiants per assistir. “Confieu en vosaltres” va ser l’aportació final del representant de la facultat per donar ànims a tots els presents.
En pocs minuts, aquell acte tan multitudinari és reduïa a quatre persones mal contades, que arreplegaven els seus escrits. En aquell moment vaig tenir clar que era el moment d’abandonar l’escena.
jorge Muro