dimarts, 15 de març del 2011

La demagògia de la realitat


Aquesta tarda amb motiu de les jornades Blanquerna ha tingut lloc la conferència Anticatalanisme i els valors democràtics en els mitjans de comunicació.
Xavier Casals, Alex Salmon i Rafael Xambó han intentat mostrar des de diferents punts de vista el món de l’anticatalanisme i el catalanisme, basant-se en l’ús que fan els mitjans de comunicació d’aquests conceptes.

Ferran Espada, director d’edició d’El Punt de Barcelona, ha inicat l’acte deixant clara la diferència entre l’anticatalanisme i el catalanisme. Deixant molt clar que el primer d’ells ha de ser vist com un projecte polític i el segon com un reconeixement cultural i polític de la nació catalana.
En els últims temps s’ha creat una relació directa dels mitjans de comunicació amb el projecte polític de l’anticatalanisme. Alguns d’ells titllen el catalanisme de ser el culpable d’un futur trencament de la unitat d’Espanya.
Ha sigut en aquest punt en el que ha volgut emfatitzar la manipulació que es fa des d’alguns mitjans . Molts d’ells introdueixen en un mateix paquet a tota la ciutadania catalana, provocant d’aquesta manera el que s’anomena “Catalanofobia”.
Actualment hi ha una certa por a la falta d’homogenització d’Espanya i una absència de referents culturals a favor de la pluralitat.

Xavier Casals, historiador i professor de la Universitat Ramon Llull ha afirmat mitjançant diferents arguments que l’anticatalanisme no és un concepte nou,sempre ha estat present. Abans hi havia diferents línies, ara s’han homogenitzat. “ El que està passant és que ha guanyat l’anticatalanisme valencià i s’ha exportat a molts indrets d’Espanya, convertint-lo en un patró”.
Des d’aquest punt de partida s’ha centrat en la llibertat d’expressió i ha presentat els problemes que poden provocar les multes lingüístiques.
“Les multes lingüístiques permeten inflar els discursos anticatalanistes, és per això que el govern hauria d’informar del funcionament d’aquestes i de les pautes que es segueixen per aplicar-les.”
Finalment ha volgut acabar la seva intervenció fent una crida a la reflexió per part dels catalans. “Hem de deixar de fer discursos de victimisme”.

Alex Salmon, un dels col•laboradors habituals de diversos mitjans de comunicació, ha volgut deixar clar que és una equivocació que des de Catalunya es cregui que la dreta espanyola està en contra de Catalunya.
“Des de l’arribada de Jose Maria Aznar al poder l’any 1996 fins el dia d’avui amb el govern de Jose Luis Zapatero, les relacions entre Catalunya i Espanya s’han complicat.”
L’acte ha acabat amb la intervenció del sociòleg valencià Xavier Casals que ha presentat quina és la visió de l’anticatalanisme des del País Valencià. Aquest s’ha convertit en una cosa quotidiana i habitual a Valencia, és utilitzat per molts com un mitjà per fer xantatge.

Segons Xavier Casals els catalans han de veure als valencians com un laboratori de la dreta espanyola. “ Els valencians som el vostre passat i també som el vostre futur. El que passa a València pot passar a Catalunya."

Els tres conferenciants han coincidit en apuntar que han de desaparèixer els valors antidemocràtics que fomenten la dinàmica separada entre Catalunya i Espanya.

Cristina Casaprima

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada