Miquel Toran, Iris Mir i Xesco Reverter |
La jornada del dimarts dia 15 ha començat amb una conferència periodística dedicada especialment al reporterisme liderada pel professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Enric Xicoy i amb la col•laboració de tres corresponsals i ex alumnes de comunicació: en Miquel Toran, Iris Mir i Xesco Reverter.
Miquel Toran és un ex alumne de la Facultat de la promoció 2005. Només acabar la carrera va aconseguir la feina de reporter gràfic juntament amb Rosa Maria Calaf per a Televisió Espanyola a Àsia. Ara que ha tornat, s’incorporarà a la corresponsalia de Londres.
Ens diu que quan un és jove i té l’oportunitat de marxar a l’estranger, ha de viure-ho com un premi que li concedeixen per la seva joventut. La seva destinació va ser Hong Kong i allà va despertar el que ell en diu “el gusanillo de viure fora“ i adonar-se’n que el periodisme internacional no es tant fàcil com pot semblar.
Iris Mir també és una ex alumne de Comunicació Audiovisual de la mateixa promoció que en Miquel. Durant la seva llicenciatura i un cop acabada la carrera ha col•laborat amb diaris com La Vanguardia, l’Avui, El Temps i en programes de ràdio, un exemple n’és COMRàdio. A diferència del seu company va haver d’actuar com una Freelance disposada a treballar i a arriscar-se.
Ens explica als alumnes i professors que la primera sensació que et ve al cap sent jove i sortint de la universitat és llibertat :“Creia que marxant seria més lliure però vaig adornar-me que depenia molt de mi mateixa“. D’aquesta manera ens descriu les sensacions que va tenir quan va marxar a l’Àsia.
Ara, ha tornat després de 5 anys per fer un màster i encara no té clar si es quedarà a Barcelona, de manera que creu en la possibilitat de seguir explorant món.
El tercer i últim convidat de la conferència és Xesco Reverter, el cap de la Secció Internacional de TV3. Reverter de 32 anys va sortir de la 3ª Promoció de la Facultat i tres anys després de la seva sortida va rebre una sol•licitud per assumir la corresponsalia per TV3 a Londres. La seva dedicació al periodisme ha estat una combinació entre els dos ex alumnes anteriors, és a dir, a més de corresponsal va actuar com a Freelance. La gran diferència era estar assegurat però tot i així, depenia d’ell mateix i de la seva manera de vendre’s.
El tema a tractar a la conferència eren els valors professionals dels joves reporters; tots tres tenen en comú uns ideals que han intentat transmetre als estudiants.
Un d’aquest valors fonamentals en l’ofici periodístic és ser honest, és a dir, ser honest amb la informació que transmets i neutralitzar les teves sensacions. Reverter ens afirma que has d’immunitzar-te davant de les situacions en les que et puguis trobar i intentar transmetre informació al públic. En certa manera, tots tres justifiquen la insensibilitat que pots arribar a sentir en moments de catàstrofe , com per exemple ara al Japó; no et dóna temps a pensar en l’horror, sinó que estàs disposat tan sols a ser una font d’informació aïllat dels sentiments i les emocions. Això no vol dir ignorar la barbàrie, sinó enfrontar-se a ella de manera diferent. Ser honest doncs, és seguir fil per randa la línia que marca el teu ofici per complaure als espectadors, encara que la informació no sigui del tot agradable.
Un altre valor a tenir en compte és la valentia. El fet de ser joves ens implica a tots un caràcter dinàmic i arriscat, tot i que la por molts cops estigui present. L’Iris ens explica la por que ella va sentir, com molts altres a fracassar.
Amb tan sols 22 anys va marxar a l’Àsia disposada a treballar i assumir reptes, però aquest factor la va condicionar fins al punt d’adonar-se que no hi ha fracàs.
Aquí Reverter comparteix la mateixa opinió, i entre els dos professionals ens donen el seu punt de vista i el que creuen que hem de tenir present. “El fracàs no és més que un error i que, a partir d’aquest poden sortir genialitats“. D’aquesta manera ens resumeix Xesco Reverter la importància de l’error.
Per afegir-ne un més, aquests comunicadors creuen que la influència de les noves tecnologies en l’àmbit de la comunicació ha capgirat la informació. La influència de les xarxes socials en el món periodístic donen un cop de mà i fomenten el valor de credibilitat. La informació està a l’abast de tothom.
Els referents més importants d’en Miquel , l’Iris i en Xesco són les fonts de BBC World, Al Jazeera i el diari The New York Times, així com les fonts socials Twitter que informen a cada instant i abasteixen d’informació a un periodista o espectador.
Judith Fernández
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada