dimarts, 15 de març del 2011

Esclaus de les noves tecnologies


Què està fent Internet amb les nostres ments? Ens hem convertit en esclaus de les noves formes de comunicació? Poden les noves tecnologies canviar els nostres valors? Aquestes són algunes de les qüestions que Javier Elzo, antic catedràtic de la Universitat de Deusto i llicenciat en sociologia i teologia, ha protagonitzat avui a les 12 del matí una conferència a l’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna sobre el tema de la socialització i els valors en la nova comunicació.

Així doncs, la seva exposició s’ha basat en proposar una sèrie de preguntes a través de les quals ha anat tractant diferents temes relacionats amb els efectes de l’arribada de les noves formes de comunicació.

Javier Elzo ha introduït la conferència amb el llibre de Nicholas Carr “Superficiales”, a partir del qual s’ha posicionat en una teoria condicionalista. Aquesta teoria afirma que la persona és anterior als mitjans de comunicació. Tot i això, creixem amb ells i per tant formen part de nosaltres, ens determinen i alhora ens limiten. Basant-se en aquesta tesi, afirma que nosaltres programem els ordinadors i ells ens acaben programant a nosaltres.

Després d’haver fet una breu incursió en el tema dels valors, definint-los com allò que considerem important o un criteri d’acció social, ha explicat els orígens dels valors i la seva universalitat. Ha distingit tres tesis sobre la formació dels valors: la concepció tradicional, la concepció voluntarista i la concepció humanista.

Javier Elzo dona suport a la humanista ja que diu que són construccions humanes ja que les anem creant al llarg de la història. Tot i així, afirma que hi ha alguns valors que estan inscrits en la naturalesa humana i que per tant tenen un origen tradicional. El conferenciant també descarta la concepció voluntarista ja que són valors promoguts pels poderosos encara que desconeixem qui són aquests poderosos.

Ha tancat la conferència amb la implicació que tenen les xarxes socials i com avui en dia l’anonimat i l’ instantaneïtat han donat lloc pàgines web en les quals la informació no és fiable, i ha posat com a exemple “Viquipèdia”.

Per concloure m’agradaria citar les paraules amb les que el moderador ha resumit la seva sessió: “Més enllà d’un determinisme primari hi ha una gama de matisos molt gran”.
Alejandra Pont

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada